lördag 9 maj 2015

.Här händer det grejer.

Varken tiden eller lusten för bloggandet har funnits, men en liten uppdatering ska jag jag försöka få till.

Jag började jobba igen i början av mars, och förutom en hel del sjuka barn så har det gått jättebra. Jag har verkligen mått superbra och räknade ner för fullt till min stundande föräldraledighet /semester.

Tanken var jobb fram till midsommar, och därefter föräldrapenning och semester blandat fram till 23 augusti.
Så. Jäkla. Härligt!

I onsdags, den 6 maj, var det dock dags för en rutinkontroll på Specialistmödravården eftersom som jag hade beordat liggläge från vecka 19 med tvillingarna,  mycket sammandragningar samt påverkad, kort, livmoderhalstapp vilket innebär risk för förtidsbörd.

Detta var dock inget jag oroade mig för den här gången. Nu är det ju "bara" en.
Men tji fick jag. Tappen mätes till ynka 15 mm, och det blev sjukskrivning omgående. Läkaren ville skicka mig till Östra sjukhuset i Göteborg, men till slut kom vi överens om att jag får börja vila hemma och komma tillbaka två dagar senare för en ny kontroll.

När jag kom hem i onsdags kom dock chocken ikapp mig och jag blev väldigt stressad och ledsen så jag hade rejält med sammandragningar hela eftermiddagen och kvällen. Kämpade med paniken hängandes över mig, och orden om att man inte kan garantera att bebis överlever om hon kommer nu ringde i huvudet på mig.

På torsdagen ringde jag och förklarade läget, så ny kontroll gjordes, tappen var fortsatt 15 mm (ska vara 40-50 mm), och beslut togs om inläggning.

Jag transporterades de 13 milen till Göteborg i ambulans, kom hit torsdag kl 14.15. Trist, men ändå skönt.

Jag kan slappna av ordentligt, har bästa personalen kring mig som är proffs på detta.  Så nu kommer en plan göras, och så håller vi tummarna för att den fungerar.

Sammandragningar har lugnat sig masssor, så jag hoppas det kommer fortsätta vara lugnt. Ultraljud gjordes i torsdags kväll och allt ser fint ut för lillan. Perfekt i storlek, aktiv och mycket fostervatten. Ctg är också gjord och hennes hjärtljud var också bra.

Jag har meddelat lillasyster att hon under inga omständigheter är välkommen ut innan juli månad är påbörjad. Så håll tummarna för att hon lyder. 😃 

8 kommentarer:

 1. Men usch! Det är ju så fullkomligt vedervärdigt avskyvärt med de där sammandragningshelvetena.

  Som jag minns det är den viktigaste magiska gränsen där runt vecka 27-28 där bebis börjar väga över ett kilo, varefter det absolut vanligaste är att allt går bra och inte blir bestående problem även om det blir ett tag på sjukhus. Borde du inte vara i de krokarna redan? Sen ska hon hålla sig kvar där inne och komma någon gång mellan 37+0 och 37+6, för det har jag bestämt och även om kids inte brukar lyssna på mamma så brukar de lyssna på främlingar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte roligt. Dock tycker jag att jag har väldigt lite sammandragningar sen jag blev sjukskriven så hoppas det är oförändrad, eller att tappen blivit lite längre på kontrollen idag.

   Jo, jag är i vecka 28+0 idag. Så känner mig på relativt säker mark nu. Dock blir det ju ganska lång vårdtid om hon kommer nu, så några veckor till får hon gärna stanna i magen.. 😃

   Radera
 2. Hej Sara! Jag följde dig när du var gravid med tvillingarna och kämpade med alla turer kring för kort livmodertapp då. Förstår att det blev en chock för dig att råka ut för det igen. Det låter betryggande att du blir väl omhändertagen nu på sjukhuset och att de är proffs på sånt här. Hoppas allt går bra de närmaste veckorna. /Susanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanna!

   Tack för din kommentar. Fortsätter mitt vilande hemma då jag blev utskriven för en vecka sedan. Ny kontroll väntar idag...

   Radera
 3. Stöttekramar i massor. Man känner sig så hjälplös och det enda som går är att vänta och hoppas. Hade nedräkning och köpslog med högre makter hur jag skulle ändra mig bara lillan fick stanna till v 28. Föddes 26+0. Håller tummar och tår att lillan får stanna några veckor till. Kram från en mamma till tre. F 11, f 11 i v 20. F 12 i v 26.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Men åh vilken liten tjej du måste ha fått då. Hoppas hon mår bra nu!

   Jag går in i vecka 29 idag så börjar känna mig relativt säker nu. Dock blir ju vårdtiden ganska lång om hon kommer nu så hoppas hon dröjer tre-fyra veckor till, minst!

   Radera
 4. Fina Sara! Jag hålller tummarna jag med! ��

  SvaraRadera