1 äpple
1 paket bacon (140 g)
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
3 ägg
keso och lingonsylt
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Dela, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Lägg i en smord ugnssäker form, ca 30 x 20 cm.
3. Skär bacon i bitar och stek det i en stekpanna. Strö baconet över äppelbitarna.
4. Vispa ihop vetemjöl,mjölk och salt till en slät smet.
5. Tillsätt mjölk och ägg och vispa lite till.
6. Häll smeten i formen. Grädda ugnspannkakan 30–35 minuter. Servera med keso och lingonsylt.
Biff med bambuskott (4 port.)
Köttmarinad (mörning)
500 gram Biffkött, Skuret i tunnaste skivor
2 msk maizena
3 msk 12% Ättika eller Vitvinsninäger
3 msk vatten
1 tsk Ingerärspuré, (kan uteslutas)
0,5 tsk salt
Sås med Bambuskott och Champinjoner
100 gram Färska skivade Chaminjoner
1 burk(ar) Liten burk Bambuskott
2 st vitlöksklyftor, Rivna eller pressade
1 st tärning köttbuljong
3 msk Mörk Sojasås
2 msk ostronsås, (Hoi Sin sås går också bra)
2 msk Sherry halvtorr, (kan uteslutas)
4 dl vatten
2 msk maizena, Utrört i 3 msk vatten
Marinaden:
Skär biffen i så tunna skivor du bara kan. (Om biffen är nästan fryst är det enklare). Rör ihop marinaden med köttet och låt stå i minst två timmar eller över natten.
Stek champinjonerna i het panna eller wok på högsta värme med 1 msk olja. Lägg sen ur i en skål.
Stek köttet 1 msk. olja på högsta värme. Lägg i vitlöken och häll i sojasåsen och rör om.
Häll på vattnet, sherryn, ostronsåsen och lägg ner buljongtärningen. När det kokat upp så lägg ner champinjonerna och bambuskotten. Koka i 2 minuter och red sedan såsen med maizenan till önskad konsistens.
Servera med ris och njut.
Pastasallad med pepparrot och färsk dill
Angående pastasalladen är det bara kokt pasta med valfria grönsaker. Jag använde pasta, rödlök, vitkål, äpple och isbergssallad. Skölj pastan så den blir ljummen, blanda med alla grönsaker. Slå på creme fraiche-röran bestående av creme fraiche, riven pepparrot, dill och salt och peppar. (1 msk pepperrot och 1 msk dill per dl creme fraiche, jag använde 3 dl creme fraihe.)
Rör ihop och servera med ett par skivor kallrökt lax, fetaost och avokado.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar